Què és la cel·lulitis?

Totes desitgem una silueta estilitzada, un cos ben moldejat i una pell ben tonificada, però apareix la cel·lulitis, aquesta pell de taronja que a moltes ens preocupa tan al llarg de la nostra de la vida.

 Primer hem de saber que…

“La cel·lulitis (del llatí cellula, un diminutiu de buit, i del grec itis, que significa inflamació) es una alteració important en la micro-circulació que després produeix una alteració en el adipòcit o cèl·lula de greix. Comença amb una fase edematosa i continua amb una fibrosa, que envaeix el teixit gras” Maria del Carmen Arrastia, de l’Associació Argentina de Dermatologia.

La cel·lulitis afecta a un 90% de les dones a partir de la post-adolescència en endavant. La “edematosa-fibroscleiolica panniculopetica” més coneguda com la cel·lulitis, es tracta de grassa subcutània (sota la pell de les dones) que forma aquest contorn irregular que es localitza normalment a les cuixes, malucs, la zona de la panxa i al cul.

Com es forma la cel·lulitis?

És el conjunt de teixit adipós que forma mòduls adiposos de grassa, aigua i toxines. És a dir, les cèl·lules grasses, els adipòcits van acumulant impureses (greix, aigua, sucre, etc…) perquè no drenem correctament i  no s’eliminen. Per tant, la cel·lulitis és una inflamació de la pell provocada per una deficiència en la circulació limfàtica (circulació de la sang), això provoca el increment de cèl·lules adiposes en el nostre organisme però també va acompanyat d’un desequilibri hormonal, dietes riques en greix i falta d’exercici.

Hi ha tres tipus :

 • Cel·lulitis dura o compacta: d’aspecte granulat i consistència dura al tacte. Pot ser dolorosa i es veu fent la prova de la pessigada i observant la pell de “taronja”. Es localitza a la cara externa de les cuixes i la cara interna dels genolls,  normalment van acompanyades de l’aparició d’estries. Afecta més a les dones joves (adolescència) i esportistes.
 • Cel·lulitis tova o flàccida:  Es com la coneguda “pell de taronja” que es veu sense la prova de la pessigada es visible a primera vista i presenta un aspecte esponjós amb foradets i poc dolorosa. Es localitza principalment en cuixes, glutis, panxa,  cintura i braços. Afecta més a les dones de 30-40 anys normalment a conseqüència del sedentarisme o bé a dones que sempre han fet activitat física i s’abandona la pràctica.
 • Cel·lulitis edematosa o aquosa:  També es presenta a simple vista la “pell de taronja” esta associada amb la retenció de líquids i amb la insuficiència de la circulació sanguínia. Sol ser dolorosa i es localitza principalment en els membres inferiors (de cintura fins els turmells). Es presenta en dones de totes les edats més freqüent en adolescents i joves.

Existeixen tres tipus de cel·lulitis segons la zona i agrupacions.

 • Cel·lulitis general: Apareix exclusivament en dones obeses amb hàbits alimentaris desequilibrats. Comença en la pubertat i amb el pas del temps els factors solen ser  cada cop mes desfavorables fent canvis físics importants.
 • Cel·lulitis localitzada: És la dolorosa i es comença a observa en la pubertat o en dones joves de  16-20 anys. Es troba en zones localitzades amb preferència les cuixes, l’abdomen, els turmells, la part inferiors de l’esquena, la part superior dels braços,…
 • Cel·lulitis mixta: En general les forma les cel·lulitis dura, tova i la edematosa però no es troba en forma pura, sinó que pot aparèixer en forma mixta, es a dir, que hi ha dones que poden presentar la cel·lulitis dura en la part externa de la cuixa acompanyada de cel·lulitis tova en la part interna o cel·lulitis dura en les cuixes i tova en l’abdomen.

Com podem eliminar o millorar la cel·lulitis.

La cel·lulitis no pot desaparèixer del tot, però sí que es pot disminuir i fer canviar l’aspecte de les zones afectades.

 • Una dieta sana i equilibrada (si menges peix o carn combina-la sempre amb verdura).
 • Redueix la beguda d’alcohol el mínim indispensable, afavoreix la retenció de líquids i la inflamació de les cames. A més l’alcohol té un alt contingut calòric.
 • Practica alguna activitat física cardiovascular (córrer, caminar, bicicleta..) perquè impedeix l’acumulació de grassa i tonifica els músculs afavorint la circulació sanguínia. O sinó ves al gimnàs tres cops per setmana i realitza exercicis localitzats.
 • Redueix la sal, provoca la retenció de líquids, inflamació dels teixits i facilita l’aparició de toxines degenerant el teixit adipós i així afavorint l’augment de pes.
 • Beu molta aigua perquè depura l’organisme i afavoreix l’eliminació de líquids i toxines. L’ideal seria beure 2 litres d’aigua, començant per un got al matí sense haver esmorzat.
 • Realitzar algun tipus de tractaments per millorar la retenció de líquids i la circulació sanguínia com la pressoteràpia o algun diürètic natural com les infusions.
 • Hi ha tractament estètics que milloren molt les cel·lulitis com les algues, la termosuduració,…